Anyu megmondja

Medvehagymás próbálkozások – baconos-medvehagymás kifli

Az utóbbi években igazán reneszánszát éli a medvehagyma. Ahogy eljön  a tavasz kicsik és nagyok gyűjtik lelkesen az illatos leveleket. Íze leginkább a fokhagymáéra emlékeztet bár kevésbé erős és jellegzetes. A levelekből készíthetünk levest, használhatjuk fűszerként, salátákba vagy összedarabolva akár tésztákhoz is adhatjuk. A lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok mindenki alkothat belőle, ahogy csak kedve tartja.

Mivel nem tartom magam teljesen ügyetlennek a konyhában (bár a süteményekkel időnként hadilábon állok) én is úgy döntöttem, hogy kipróbálok valami finomságot medvehagyma felhasználásával.
Választásom a család egyik kedvencére, a baconos kiflire esett. Ez a kelt tészta nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető és a srácok is imádják. Íme hát a medvehagymával turbósított verziója. 20140327_211011[1]Hozzávalók (48 db) : 800 g finomliszt, 150 ml  olaj, fél evőkanál só, 1 csapott mokkáskanál cukor, 300-400 ml tej, 40 g élesztő,  1 doboz kefír vagy joghurt, 1 tojás a kenéshez
Töltelékhez: bacon, trappista sajt illetve tetszés szerint bármilyen töltelék

kifli1.jpg_480x360Elkészítése:  a tejet meglangyítjuk, hozzátesszük a cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáöntjük az olajat és a felfuttatott élesztőt. Szükség szerint liszttel sűrűsíteni, kefírrel vagy joghurttal lágyítani tudunk a tészta állagán. Az apróra vágott medvehagymát a tésztába keverjük. Addig gyúrjuk még közepes keménységű, rugalmas tésztát nem kapunk, ami szépen elválik az edény oldalától. (Nem lesz nehéz, gyorsan összeáll és könnyű vele dolgozni). Ha ez kész, egy órát kelesztjük.
Ha megkelt a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Egyesével mindegyiket kör alakúra nyújtuk és 8 cikkre vágjuk. A széles felére helyezzük a bacont, reszelt sajtot, illetve bármilyen tetszőleges tölteléket, majd feltekerjük, tepsibe rakjuk. Ezt követően felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!